Plávanie: V Londýne kvarteto Slovákov, Klobučníka sklamala FINA

02.07.2012 Bratislava

Bratislava 2. júla (TASR) - Na OH 2012 v Londýne sa napokon predstaví až kvarteto slovenských bazénových plavcov. Okrem Denisy Smolenovej budú v anglickej metropole štartovať aj ďalší traja B-limitári Tomáš Klobučník, Miroslava Syllabová a Katarína Filová.

"Na základe oznámenia od Medzinárodnej plaveckej federácie FINA nás na OH v Londýne budú okrem Denisy Smolenovej reprezentovať aj Tomáš Klobučník (200 m prsia), Miroslava Syllabová (50 m v.sp.) a Katarína Filová (100, 200 m v.sp.). Pre slovenské plávanie je to skvelá správa," informovala TASR predsedníčka Slovenského plaveckého zväzu Irena Adámková.

Pred 12 dňami FINA oznámila, že zo sedmičky slovenských plavcov so splnenými B-limitmi pocestuje na OH 2012 iba Smolenová. Zverenka trénera Karola Máčika absolvuje v Londýne dve disciplíny 100 a 200 m motýlik. Po odhláškach vo viacerých z 26 individuálnych disciplín však bude mať možnosť zažiť olympijskú atmosféru aj trio Klobučník, Filová a Syllabová, ktorá zaplávala v tomto roku v krauliarskom šprinte lepší čas ako Martina Moravcová (25,60).

Klobučník sa dozvedel radostnú novinu o štarte v Londýne počas pondelňajšieho ranného tréningu. "Prvé náznaky boli už v nedeľu večer, keď mi volal otec a povedal mi, že moje šance ísť na olympiádu ožili. Dnes ráno počas tréningu ma zastavil tréner Gabriel Baran so zdvihnutými rukami, že sa to podarilo. Som šťastný, no zároveň sklamaný z prístup FINA ku kvalifikačným kritériám. Pred necelými dvomi týždňami nám povedali, že okrem Denisy Smolenovej nebude zo Slovákov v Londýne štartovať nikto. Musel som prekúsnuť obrovské sklamanie. Demoralizovalo ma to, stratil som chuť do tréningu a túto sezónu som považoval za skončenú. Teraz nám oznámili, že napokon pôjdeme do Londýna štyria. Pripadá mi to, akoby sme boli na špagátiku," povedal pre TASR najúspešnejší slovenský plavec za rok 2011.

Syllabová už vôbec nepočítala s tým, že pôjde na londýnsku olympiádu. "Bola som v šoku, keď som sa dozvedela, že idem na olympiádu. Mala som voľno, už som ani netrénovala. Sezóna mi celkom vyšla a som veľmi rada, že ju zakončím práve v Londýne. V najbližších dňoch budem trénovať v domácich podmienkach v Banskej Bystrici," povedala pre TASR Syllabová.

Podľa trénera Barana bude teraz dôležité, aby sa trio Klobučník, Filová, Syllabová čo najskôr opäť dostalo do pretekárskeho tempa. "Tomáš chodil v posledných dňoch na bazén iba sporadicky, Katku Filovú som dnes musel stiahnuť z Chorvátska. Musia sa opäť dostať do kolobehu, možnosť štartovať na londýnskej olympiáde však bude pre nich v príprave veľkým motivačným faktorom. Urobím všetko pre to, aby pred odchodom do Londýna mohli absolvovať nejaké sústredenie v zahraničí. Do úvahy prichádza Slovinsko alebo Malorka," povedal Baran.
 

Vyberte región